1. Strona główna
  2. /
  3. Blog
  4. /
  5. Pierzga – właściwości, zastosowanie, dawkowanie

Pierzga – właściwości, zastosowanie, dawkowanie

Pszczoły to bardzo zorganizowane owady. Każdy członek roju ma swoje zadanie już od dnia wygryzienia się z komórki ula. Wśród pszczelej społeczności można wyróżnić np. pszczoły lotne zbierające pyłek i ulowe, które formują z niego pokarm dla larw, czyli pierzgę.  Jest to niezwykle cenny pszczeli produkt, który wyróżnia się niezwykłymi właściwościami. Zastanawiasz się, co to jest pierzga i jakie ma zastosowanie? Sprawdź.

Pierzga pszczela – co to jest?

Pierzga to sfermentowana mieszanina pyłku kwiatowego oraz miodu lub nektaru. Tworzą ją pszczoły młode, tzw. ulowe, które zwilżają swoją śliną pyłek kwiatowy zebrany przez owady lotne. Następnie ubijają go w komórkach plastra i pokrywają cienką warstwą miodu, aby zabezpieczyć przed dostępem powietrza. Wtedy rozpoczyna się proces fermentacji. W jego wyniku powstaje kwas mlekowy, który dodatkowo zabezpiecza pyłek przed zepsuciem.

Fermentacja pyłku jest niezbędna. Tak przygotowana pierzga jest łatwiejsza do spożycia przez larwy, a dodatkowo zawiera więcej białka, który wzmacnia młode owady. Wszystko po to, żeby pszczoły karmicielki mogły wytworzyć mleczko pszczele – potrzebne do karmienia larw, królowej i trutni.

Co ciekawe – w ciągu roku pszczela rodzina potrafi zużyć od 15 do nawet 45 kg pierzgi.

Pierzga – właściwości

Pierzga pszczela z Leśnych Miodów jest cennym surowcem nie tylko dla pszczół, ale także dla ludzi. W jej składzie najwięcej jest węglowodanów, które stanowią od 13 do 55% całej masy. Oprócz tego produkt zawiera aminokwasy, nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe, polifenole, np. flawonoidy i kwasy fenolowe, witaminy C, A, K, E i z grupy B, mikroelementy: miedź, cynk, chrom, mangan i inne oraz makroelementy, np. potas, magnez, sód oraz wapń.

Składniki te są niezwykle istotne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i pomagają m.in.:

  • wzmocnić i zregenerować ciało w trakcie rekonwalescencji, np. po operacji, zawale, spadku odporności czy niedoborów składników,
  • normalizować pracę układu trawiennego, np. w trakcie biegunki i choroby wrzodowej,
  • chronić i odtruwać wątrobę,
  • uzupełnić poziom witamin i minerałów w organizmie,
  • poprawić stan psychiczny, sprawność umysłową oraz wytrzymałość psychiczną,
  • wzmacniać odporność,
  • eliminować bakterie.

Zastanawiasz się, kiedy sięgnąć po pierzgę? Właściwości tego składnika są niezwykle szerokie, więc jej zastosowanie również jest wszechstronne. Jest szczególnie polecana jako urozmaicenie codziennej diety, wsparcie odporności, np. po antybiotykoterapii i w okresie podwyższonego ryzyka zachorowania, a także jako pomoc w walce z przeziębieniem, chorobami prostaty czy miażdżycą.

Pierzga a odchudzanie

Pokarm pszczeli może być także pomocny w utracie wagi. Dlaczego? Składniki w nim zawarte pomagają usuwać toksyny, a jednocześnie regulować metabolizm i poprawiać pracę jelit, co pozytywnie wpływa na spalanie kalorii. Dodatkowo wspierają one ogólną poprawę stanu organizmu, dzięki czemu ma się więcej energii do działania.

Jednocześnie należy pamiętać, że pierzga nie zastąpi prawidłowej diety i regularnej aktywności, które są kluczem do osiągnięcia wymarzonej sylwetki. Pokarm pszczeli może być tylko wsparciem w tej drodze.

Pierzga – jak stosować?

Chcesz włączyć do swojej diety pierzgę? Stosowanie tego składnika jest bardzo przyjemne! Pokarm pszczeli nie jest słodki jak miód, a bardziej kwaskowaty, co zapewnia dodatkowe doznania na podniebieniu. Pierzgę można:

  • spożywać na surowo, bezpośrednio ze słoika – należy tylko dobrze ją pogryźć,
  • wymieszać z mlekiem, sokiem lub wodą – przed spożyciem warto odstawić mieszankę na ok. 4 godziny.

Ciekawie smakuje również pierzga w miodzie. Połączenie słodyczy z kwaskowatością pokarmu pszczelego jest bardzo intrygujące.

Dzienna porcja pierzgi nie powinna przekraczać od 10 do 15 ml, czyli jednej łyżki stołowej. Najkorzystniej podzielić tę ilość na dwie części i spożywać pokarm pszczeli 2 razy dziennie po 5-7 ml.

Pierzga – skutki uboczne i przeciwwskazania

Pierzga pszczela może być bezpieczne spożywana przez dzieci od 3. roku życia i dorosłych, z wyłączeniem osób uczulonych na miód.

Nie wykazano negatywnych skutków spożywania pierzgi, pod warunkiem, że pochodzi ona z bezpiecznego źródła i została w prawidłowy sposób pozyskana, a tym samym jest czysta od toksycznych związków, np. mykotoksyn.

Pierzga to prawdziwy sprzymierzeniec w walce o zdrowie.

Pierzgę znajdziesz w naszej ofercie.

Udostępnij wpis