Miody często nazywane są płynnym złotem. Przydomek ten nie jest przypadkowy. Słodkie i lepkie wyroby pszczół wyróżniają się wśród innych produktów wyjątkowym kolorem i składem, który nadaje im niezwykłe właściwości. Prawdziwym „Świętym Graalem” jest w tym gronie miód spadziowy. Wyróżnia go nie tylko unikatowy sposób wytwarzania, ale także smak. Dowiedz się, z czego jest miód spadziowy i jak go stosować.
Miód spadziowy – co to jest?
Miód spadziowy to jeden z najcenniejszych wyrobów, jaki mogą zaoferować ludziom pszczoły. Wyróżnia się niezwykle bogatym składem. Znajdziesz tam witaminy A, C, K, PP i z grupy B, a także potas, wapń, sód, mangan, fosfor i magnez oraz liczne enzymy, aminokwasy i flawonoidy. Co ciekawe, wyrób spadziowy jest niskokaloryczny, więc można go spokojnie spożywać np. jako zamiennik cukru.
Miód spadziowy – z czego powstaje?
Pszczoły tworzą miód spadziowy ze spadzi. To sok roślinny, który jest wytwarzany przez szkodniki, najczęściej mszyce czy czerwce, żerujące na częściach drzew, np. liściach i gałęziach. Owady przetwarzają go, a następnie wydalają w formie słodkich kropli, które niczym rosa pokrywają całe drzewa. Ich słodki aromat wabi pszczoły, które zbierają go i zanoszą do ula. Tam spadź ulega fermentacji i w rezultacie powstaje z niej cenny miód.
Warto pamiętać, że spadź nie powstaje co roku, a pszczoły zbierają ją tylko z najczystszych lasów. Na szczęście na Podkarpaciu w okolicy Krosna, gdzie znajdują się nasze pasieki, nie brakuje takich miejsc, dlatego Leśne Miody oferują słoiki wypełnione po brzegi miodem spadziowym.
Miód spadziowy – jak rozpoznać?
Chcesz wypróbować wyroby ze spadzi, ale nie wiesz, które wybrać? W naszej ofercie dostępne są dwa rodzaje miodów spadziowych: liściasty i iglasty. Ten drugi, nazywany także podkarpackim miodem spadziowym, pozyskiwany jest ze spadzi z jodły. Różnią się one nie tylko tym, z czego powstają, ale także kolorem i smakiem.
Otóż:
- miód spadziowy liściasty ma złocisty kolor, delikatny zapach i mocny żywiczny smak. Najczęściej pozyskuje się go ze spadzi z lipy lub kasztanowca,
- miód spadziowy iglasty nazywany także podkarpackim miodem spadziowym można rozpoznać po łagodnym, mało słodkim, a wręcz lekko kwaśnym smaku i ciemnym, zielonkawym kolorze. Powstaje ze spadzi z drzew iglastych, np. jodły, której nie brakuje w Beskidzie Niskim.
Miód spadziowy iglasty jest bardziej popularny niż liściasty, ponieważ ma o wieledelikatniejszy smak, dzięki czemu częściej przypada do gustu dzieciom.
Często można spotkać także miód nektarowo-spadziowy. Dzięki połączeniu tych dwóch rodzajów produktów pszczelich można uzyskać wyrób o wyjątkowych właściwościach i słodszym smaku.
Miód spadziowy – właściwości
Bogaty skład sprawia, że miód spadziowy wyróżnia się wieloma cennymi właściwościami. Jego składniki pomagają zwłaszcza:
- normalizować pracę serca, a tym samym wspierają poprawę krążenia i redukcję ciśnienia krwi,
- redukować szkodliwe działanie używek, takich jak kawa, herbata, alkohol czy tytoń,
- odbudowywać naskórek i eliminować stany zapalne, a w rezultacie wspomagają gojenie się ran, także odmrożeń,
- wzmacniać odporność, nawet po kuracjach antybiotykowych,
- uspokajać i zmniejszać napięcie nerwowe.
Miód spadziowy jest rekomendowany także przez… stomatologów! Zawarte w nim substancje czynne wspomagają działania, które zapobiegają powstawaniu kamienia nazębnego.
Spożywanie go jest szczególnie polecane w okresach obniżonej odporności, a także większego ryzyka zachorowania np. na grypę. Miód spadziowy rekomendowany jest również dla osób, które zmagają się z chorobami układu oddechowego, np. przeziębieniem, oraz przewodu pokarmowego, choćby zaburzeniami trawienia i układu nerwowego. Składniki w nim zawarte mogą pomóc wyregulować metabolizm i wspomóc procesy wykrztuśne.
Miód spadziowy – jak stosować?
Miód spadziowy iglasty można spożywać na wiele różnych sposobów. Najlepiej jeść go na surowo:
- dorośli – 1 łyżkę dziennie,
- dzieci powyżej 1. roku życia – 1 łyżeczkę dziennie.
Można także dodawać go do deserów np. polewać nim lody, ciasta lub owsianki albo dodawać do napojów. Jednocześnie należy pamiętać, że w temperaturze powyżej 45°C, miód całkowicie traci swoje właściwości, dlatego nie poleca się przygotowywać z nim gorącej herbaty czy wypieków. Lepiej jest dodać go, gdy napoje i przysmaki wystygną.
Miód spadziowy iglasty to smaczne wsparcie zdrowia! Warto skorzystać z jego właściwości.
Znajdziesz go w naszej ofercie.