Pszczoły muszą przelecieć ok 300 000 km, aby zebrać 1 kg miodu – niezwykle wartościowego i cennego produktu, który jest znany ludziom od setek lat. Obecnie można go kupić w każdym sklepie, jednak warto pamiętać, że nie każdy z nich jest tak samo wartościowy. Na szczególną uwagę zasługują miody niepodgrzewane, oferowane zwłaszcza przez lokalnych, małych i średnich pszczelarzy. Poznaj ich właściwości!
Na rynku istnieje wiele odmian miodów – wrzosowe, gryczane, rzepakowe, spadziowo-nektarowe i wiele innych. Dzięki temu każdy może znaleźć swój ulubiony i korzystać z jego dobroczynnego działania. Włączenie miodu do codziennej diety przynosi wiele korzyści. Jednak zanim to zrobisz, sprawdź, czy produkt, który wybrałeś, jest pełnowartościowy.
Czym jest miód niepodgrzewany?
Miód składa się z 80% naturalnych cukrów, 18% wody i 2% dodatkowych składników, w tym witamin i protein, które nadają mu niezwykłych właściwości.
Świeży produkt pszczeli jest gęsty i płynny. Po kilku dniach (w przypadku miodu rzepakowego) lub miesiącach (w przypadku miodu akacjowego i spadziowego) skrystalizuje się, a na jego powierzchni powstanie delikatna pianka lub kożuszek. To całkowicie naturalny proces, który nie wpływa na właściwości produktu i świadczy o jego naturalności.
Wyróżnia się dwa rodzaje produktów dostępnych na rynku:
- miody niepodgrzewane, czyli surowe, które nie zostały poddane obróbce termicznej lub takie podczas których podgrzewania nie przekroczono temperatury 40℃. Taki produkt ulega krystalizacji i jest to najlepsza gwarancja tego, że miód jest dobrej jakości i zawiera wszystkie cenne składniki,
- miody płynne, które są dostępne np. na półkach w markecie. Dobrze rozsmarowują się np. na chlebie, przez co są lubiane zwłaszcza przez dzieci. Ich konsystencja to zasługa podgrzewania miodu do zbyt wysokiej temperatury (powyżej 80℃). W konsekwencji produkt bezpowrotnie traci swoje właściwości zdrowotne i nigdy nie ulegnie krystalizacji.
Jeśli szukasz produktu, który wzbogaci Twoją codzienną dietę, sięgaj wyłącznie po miody niepodgrzewane.
Jakie właściwości ma niepodgrzewany miód?
Miód niepodgrzewany zachowuje wszystkie cenne właściwości, które uzyskał dzięki pracy pszczół. Obecność witamin, protein, pyłków roślin, mikro- i makroelementów oraz kwasów organicznych sprawia, że produkt:
- wspomaga działania bakteriostatyczne i antybakteryjne, przez co pomaga eliminować, np. ból gardła,
- wspiera detoksykację organizmu,
- wspomagają pracę układu krążenia, a zwłaszcza mięśnia sercowego,
- pomaga poprawić pracę układu trawiennego i sprawdza się np. w przypadku braku apetytu u dzieci,
- wspiera dobrą odporność organizmu, dzięki czemu pomaga walczyć np. z przeziębieniem,
- może być wykorzystywany w pielęgnacji skóry i włosów, jako dodatek do kosmetyków,
- zapewnia zdrowe źródło energii, idealne dla dzieci i dorosłych.
Włączenie produktów pszczelich do codziennej diety może przynieść szereg korzyści dla zdrowia i urody. Zalecana profilaktyczna dzienna porcja miodu wynosi 1 łyżkę. Jednak zanim radośnie dodasz go do herbaty, pamiętaj, że produkty pszczele tracą swoje cenne właściwości w temperaturze powyżej 42℃. Dlatego nie należy podgrzewać miodu ani łączyć go z gorącymi napojami lub posiłkami.
Miód niepodgrzewany ze sprawdzonej pasieki to prawdziwy skarb, który pomoże Ci zadbać o zdrowie i urodę.
Znajdziesz go również w naszej ofercie. Nie czekaj, tylko sięgnij po niego już dziś!